Körtävling vid MusikRUM´s festival i Västerås

Ca 1200 ungdomar deltog i helgens musikfestival i Västerås.
RUM, Rikksförbundet för Unga Musiker, arangerade för 4:e året i rad denna festival med aktiviteter, konserter, workshops, framträdanden och tävlingar. En av tävlingarna var Körmästerskapet där jag, på fredagen, satt med i juryn och lyssnade till åtta deltagande körer som tävlade i tre olika klasser.Varje kör hade 15 minuter till sitt förfogande.
Vi skulle bedöma deras prestationer efter följande kriterier: Intonation, klang, sceniskt uttryck, musikaliskt uttryck och rytm.

Övriga jurymedlemmar var Joakim Bergdal och Eva-Marie Hopstadius.
Efter alla körernas framträdande på scenen vidtog ett spännande och ansvarsfullt uppdrag för oss i juryn. Dels att kora vinnarna, men också att skriva en motivering till varje kör. Det var minsann inte det lättaste! Alla körer var så fantasiskt duktiga, på olika sätt. Efter mycket vånda och intensiva diskussioner, på minimal tid, kunde vi enas. Resultatet, som även finns att läsa på RUM´s hemsida, presenterades på kvällen  i Västerås konserthus.

På lördags förmiddagen , mellan kl 10.00 och 12.30, hade jag en egen workshop med ca 35 ungdomar. Mitt uppdrag var att jobba med scenisk kör och  leverera en liten minikonsert på eftermiddagen. Ungdomarna var underbart kreativa! På 2.5 tim jobbade vi fram ett smakprov på hur en scenisk kör kan fungera. I workshopen deltog en blandning av både rutinerade sångare och nybörjare. De var superduktiga på att samarbeta och resultate blev riktigt bra!

Här är hela gruppen aktiva i en övning. TACK alla ungdomar för ett inspirerande möte!