Komplett sångteknik, 4 månaders CVT modulkurs

Just nu går jag en fortbildningskurs i Stockholm under fyra månader.  Andra delmodulen är nästa helg. Målet med kursen är att få redskapen till en djupgående förståelse för hur man med hjälp av Complete Vocal Technique kan utveckla sin sångtekniska och utrycksmässiga förmåga inom alla genrer.

En otroligt spännande kurs! Redan första modulhelgen fick jag massor av ny inspiration till att förnya och komplettera både min sångundervisning och mitt eget sångutövande. Vår kurslärare blandar teori och praktik där vi analyserar, testar och provar de olika funktionerna: neutaral, curbing, over drive och edge. Vid varje delmodul får alla deltagare också framträda med valfria sånger i master classform.

Vi har genomgångar av olika moment som rör t.ex. hur man på ett sunt sätt efterliknar olika ideal och sound, sjunger med mera/mindre kraft eller volym, avhjälper och undviker röstproblem, hur man producerar effekter som distorsion, avsiktliga skarvar, når högre/lägre toner m.m.
När denna  revolutionerande teknik lanserades i Sverige för ett tiotal år sedan fick den stor uppmärksamhet. Jag har själv provat den på egen hand och nu får jag äntligen individuell hjälp med att komplettera mina kunskaper med nya verktyg.

CVT, Komplett sångteknik har utvecklats av  den danska sångpedagogen och röstforskaren Cathrine Sadolin. Hennes bok finns utgiven på Gehrmans Musikförlag (2006). Jag kan varmt rekommendera den till alla som vill nå nya mål med sin sångteknik.